7.2.2023 15:35
Pakkalan Palloseura ry

Valmennuspäällikön vinkit futiskenkien hankitaan

Moikka, muistutuksena että olemme Puma/Intersport sopimuksessamme siinä tilassa että 1.1.2023 lähtien seuramme varusteissa ei saa näkyä muita merkkejä. Pois lukien jalkapallokengät ja pallot.
Intersportissa on hyllyt pullollaan kaikkea mitä tarvitaan jalkapallon harrastamiseen niin PPS varusteista aina tötsiin, liiveihin, aitoihin, juomapulloihin jne jne

Alla allekirjoittaneen vinkit futiskenkien hankitaan.

Jonkun verran on kentän laidalla kyselty, että millaisilla kengillä olisi hyvä pelata. Lapset näkevät eniäviässä määrin idoliensa pelaavan monenlaisilla ja näköisillä kengillä ja he helposti haluavat saada samanlaiset / samankaltaiset. Nämä kengät ovat yleensä väärät kengät, sillä huippuliigoissa pelataan luonnonnurmella ja Suomessa pelataan lähes kokonaan tekonurmilla.

Tärkein tekijä ei itsessään ole kenkä, vaan millainen pohja kengässä on. Hankkimalla oikeanlaiset kengät, pelurin pelaaminen miellyttävämpää sekä lasten kasvaessa ne myös ehkäisevät vammojen syntymistä. Muistakaa että jalkapallokengän kuuluu istua napakasti ja siinä ei voi olla liikaa tilaa. Jos kengän ostaa liian isona, tällöin jalka liikkuu kengän sisällä liikaa, jolloin saattaa tulla hiertymiä sekä rakkuloita, askeltaminen sekä juokseminen ei ole ihan luontevaa sekä oikeaoppisen potkutekniikan oppiminen voi olla hankalampaa.


Vanhemmat, suosikaa lasten ja nappuloiden kanssa kenkiä, joissa on seuraavanlaiset pohjat (lyhenteet englannin kielestä):

MG = Multi Ground = Kova alusta. Voi käyttää pienestä nappulasta aina aikuisikään.
MG-kenkä soveltuu erityisesti koville alustoille kuten keinonurmelle. Yleensä nappulat ovat todella lyhyet ja niitä on paljon.

TURF = Kova alusta. Pääasiassa nappuloille tarkoitettu.
TF-kenkä on matalanappulakenkä, joka soveltuu keinonurmi- ja hiekkakentille. Pohjassa paljon pieniä, kumisia nappuloita. Turfit sopivat myös pihapeleihin.

 

Tarjontaa on paljon, seuraavanlaisia kenkiä suosittelen ottamaan käyttöön vasta noin 13-vuotiaana ja harkiten;

FG/AG = Firm Groung / Artificial Ground kenkä sopii niin luonnonnurmelle kuin tekonurmelle ja siinä on jo selkeästi pidemmät nappulat pohjissa.

AG = Artificial Ground = Kova alusta. Soveltuu tekonurmelle mutta siinä on huomattavasti pidemmät nappulat pohjissa kuten esim MG pohjissa. Täten mm.nilkat altistuvat enemmän vääntöihin sekä kantapäätä ovat kovemmalla koetuksella.

 

Luonnonnurmella pelatessa käytetään usein seuraavilla lyhenteillä olevia kengän pohjia:

SG = soft ground tämä on ns irtonappulakenkä ja täysin väärä valinta tekonurmelle saatikka lapselle

FG = firm ground tämä on täysin väärä valinta tekonurmelle saatikka lapselle


Liitteessä kuvia futiskengistä MG ja TURF pohjille sekä sama teksti PDF muodossa.


Banaanipotkuterveisin
Mauricio Soto
Pakkalan Palloseura
valmennuspäällikkö